Alles wat je moet weten over inloopdouches

Het ombouwen van een oude badkuip of douche naar een inloopdouche heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Niet verwonderlijk, aangezien een inloopdouche extra ruimtegevoel creëert in een badkamer en het je badkamer een strakke en moderne uitstraling geeft. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan een ontspannende of snelle douche in plaats van een bad. Een belangrijk argument voor veel mensen die op leeftijd komen is de moeilijke overstap over de badrand; een douche met een zitje in verwerkt is dan geen overbodige luxe meer. Gelukkig zijn de tijden van smalle, onaangename douchecabines met douchegordijnen helemaal voorbij! In plaats daarvan is er een enorme keuze aan inloopdouches ontstaan.

Maar wat moet je allemaal weten over inloopdouches alvorens er zelf eentje te bouwen of experts in te huren? In deze blog vind je alle antwoorden op je vragen over dé trend in badkamers: inloopdouches.

1/ Wat zijn de voordelen van een inloopdouche?

In tegenstelling tot standaard douches, hebben inloopdouches geen gordijn of deur nodig om het water tegen te houden, wat resulteert in een ruime, open uitstraling. Normale douches hebben een bassin waarin het gebruikte water wordt opgevangen. Bij inloopdouches stroomt het water weg via een zacht hellende vloer die wordt verwerkt in de vloertegels zodat er een egale vloeroppervlakte ontstaat, of door middel van een zeer vlakke douchebak die eenvoudiger na te plaatsen is in een bestaande badkamer. Dit oogt niet alleen mooi, maar is ook ideaal voor de toegankelijkheid: voor kinderen, ouderen en iedereen met mobiliteitsproblemen.

2/ Wat zijn de nadelen van een inloopdouche?

Als je enkel plaats hebt in je badkamer voor een inloopdouche en niet voor een bad, is het goed om te beseffen dat:

  • Het baden van kleine kinderen meestal gemakkelijker is in een bad dan in een douche. Dit kan wel verholpen worden met een inklapbaar badje dat je in de inloopdouche plaatst (mooi opgeruimd) of door je kinderen te leren van douchen te houden.
  • Een open douche minder privacy biedt dan een standaard douchecabine met een deur.
  • Het ontbreken van een douchedeur tijdens het douchen veel vocht kan creëren. Je moet dus voor de juiste ventilatie zorgen.

3/ Hoeveel werk is het installeren van een inloopdouche?

Een badkamer is een van de moeilijkste plekken om te renoveren in huis, onder andere omdat er veel leidingen aanwezig zijn die niet zomaar verplaatst kunnen worden. Om een idee te geven is hier een overzicht van wat een inloopdouche-project inhoudt:

  • Strippen van muren om toegang te krijgen tot sanitaire buizen.
  • Aanbrengen van waterdichte platen op de wanden en vloeren.
  • Opnieuw opbouwen van muren.
  • Installeren van afvoeren.
  • Installeren douchepaneel.
  • Sanitaire leidingen moeten mogelijk worden verplaatst om douchekoppen en sproeiers te kunnen bereiken.
  • Ten slotte moeten de nieuwe muren worden betegeld of plaatsen we grote panelen, zoals solid surface, die naadloos en gemakkelijker in onderhoud zijn dan tegels.

Je kan zelf aan de slag gaan met je inloopdouche, maar dan moet je toch al een ervaren doe-het-zelver zijn. Wij raden je aan om eerst met een sanitair expert, zoals H&S Service, te praten alvorens je badkamer te gaan openbreken. Dan kan je een overwogen beslissing nemen of je het werk zelf doet of het overlaat aan de professionals.

4/ Waar vind ik inspiratie?

Als je op zoek bent naar inspiratie voor inloopdouches is er geen betere plaats dan Pinterest, het visuele zoekplatform bij uitstek. Je kan zelf op zoek gaan, of simpelweg naar ons bord met de mooiste inloopdouches surfen. Bewaar de inloopdouches die jou het meest aanspreken op je eigen moodboard in Pinterest. ‘Ouderwets’ bladeren door magazines of stijlboeken is ook een goede en leuke manier om ideeën op te doen. Nog een voordeel van zo’n moodboard? Neem het mee, of laat het zien, aan de badkamerinstallateurs. Zo kan je jouw visie heel goed overbrengen aan de designers die jouw droombadkamer gaan tekenen.

5/ Denk aan morgen

Het bouwen van een inloopdouche is een dure aangelegenheid, dus idealiter heb je jaren plezier van je nieuwe douche. Het is daarom belangrijk al vooruit te denken als je het design opmaakt. Is een slipbestendige vloer belangrijk, of een drempelloze douche, bijvoorbeeld als je kinderen wilt of hebt of als je al wat ouder wordt? Denk ook aan plaats voor handgrepen en een bankje.

6/ Vergeet de regendouche niet

Het luxueuze ruimtegevoel van een inloopdouche komt volledig tot zijn recht met een regendouche: je waant je dan in een wellness centrum. Ook een ingebouwde nis voor je doucheproducten, verlichting en verluchting dragen bij aan het gevoel van een ontspannende spa. Houd hier rekening mee in je planning, want al deze ‘extra’s’ kunnen een behoorlijk deel van je budget opslorpen.

Conclusie: op weg naar jouw perfecte inloopdouche

Inloopdouches zijn geschikt voor iedereen die zijn badkamer wil moderniseren en het tegelijk een wellness touch wil geven. Met de juiste voorbereidingen, doordachte planning en verstandige materiaalkeuzes kan je een inloopdouche (laten) bouwen die perfect bij jou past. Onze 6 tips helpen je alvast op weg. Wil je professioneel advies over jouw inloopdouche-plannen? Mail ons dan op info@hsservice.be of bel ons op+32 11 49 13 39.

Op zoek naar een badkamer met uitstraling?


Wij geven gratis advies en helpen jou de juiste keuzes maken voor een badkamer waarin je je thuis voelt.


Contacteer ons