7 gouden tips voor een vlotte badkamerrenovatie

We bundelden onze jarenlange kennis en vroegen onze monteurs, ontwerpers en andere professionals naar hun beste tips en insider-trucs voor een geslaagde badkamerrenovatie. Een badkamer vernieuwen is geen kleine onderneming. Dus voordat je begint met het opbreken van de tegels en het uitkiezen van het bad, kan je best een beetje advies vragen aan de mensen die dagelijks badkamers installeren, zoals H&S Badkamers. Met de verbouwingstips uit deze blog ben je goed op weg om de badkamer te creëren die je altijd al hebt gewild.

1/ Laat je inspireren door Pinterest

Het platform Pinterest is dé plek om leuke ideeën en inspiratie voor je badkamerproject te vinden. Blader je graag door glossy magazines met veel mooie foto’s? Dan ga je Pinterest ook geweldig vinden. Scheurde je wel eens foto’s uit je tijdschriften om er een moodboard van te maken? Welnu, Pinterest is een digitaal moodboard: je kan gemakkelijk pins – zoals dat heet – opslaan op borden die je zelf creëert. Wij bij H&S Badkamers hebben al het nodige werk voor jou gedaan en voegen wekelijks de nieuwste badkamer pins toe. Check het zelf door op onderstaande afbeelding te klikken.

Pinterest H&S Badkamers

Ken je Pinterest al? Het is hét platform om ideeën en inspiratie op te doen voor jouw badkamerproject!

2/ Denk aan je levensstijl

Denk bij de renovatie van je badkamer hoe je huidige levensstijl een invloed kan hebben op de functionaliteit en materiaalkeuze van je badkamer. Marmer kan mooi zijn, maar is bijvoorbeeld geen goed idee als je (kleine) kinderen hebt die de badkamer regelmatig doen onderlopen. Dan kies je beter voor hoogwaardige materialen die makkelijk zijn in onderhoud en ook niet trendgevoelig zijn, zodat jouw badkamer binnen 10 jaar nog leuk uitziet. Onze interieuradviseur Heidi De Bie gaf in een vorige blog al aan: “Je hebt nu acrylplaten waarin allerhande materialen gegoten worden en die je tegen de muur zet, met daarachter ledverlichting. Die zijn perfect afwasbaar en snel in het onderhoud.”

badkamer met acrylplaat en verlichting

Tip van onze interieurarchitecte: acrylplaten zijn gebruiksvriendelijk en zien er erg glamoureus uit.

 3/ Maak een budget op

Maak een begroting en houd je eraan. Houd er rekening mee dat de meeste renovatieprojecten te maken krijgen met onvoorziene kosten. De kosten van een volledige renovatie van een gemiddelde badkamer van 9 m2 lopen bijvoorbeeld van € 3.500 tot € 10.000. In onze blog over badkamerrenovatie kosten geven we een overzicht van de kostenonderdelen voor het volledig renoveren van je badkamer.

4/ Plan de verbouwing

Deze tip komt van onze monteur Andy: werk volgens een plan. Laat geen ruimte voor improvisatie, want dat gaat geheid mis. Vraag bijvoorbeeld de technische fiches van de gekozen toestellen om alle aansluitingen op de exacte locatie te voorzien.

5/ Vervang oude leidingen

Probeer niet te besparen door nieuwe punten te koppelen op oude leidingen, drukt H&S  monteur Danny ons op het hart. Oude leidingen moeten vervangen worden. Let er bij de planning ook op dat je niet de hele layout van je badkamer gaat veranderen. Leidingen verplaatsen voor toilet, wasbakken en douche/bad is niet eenvoudig en kan ontzettend duur worden.

6/ Waterdichting is het allerbelangrijkste

Volgens H&S monteur Saverio is waterdichting het allerbelangrijkste in een badkamerrenovatie project. Een badkamer waterdicht maken is geen sinecure. Als je een doe-het-zelver bent met weinig praktische ervaring en kennis in badkamerrenovaties raadt Saverio zeker aan om een specialist in te huren. Want als waterdichting niet goed gebeurt krijg je condensatievocht en schimmel. En dat hoort simpelweg niet thuis in een nieuwe badkamer (of een verdieping lager!).

7/ Huur goede vakmensen in

Dat brengt ons als vanzelf bij de volgende en laatste tip: huur goede vakmensen in als je het werk zelf niet wilt of kan doen. Vraag bij twijfel advies aan kenners zoals H&S badkamers.

Conclusie: de beste tips uit de eerste hand voor jouw badkamerrenovatie

Wil je een nieuwe badkamer? Het maakt niet uit of je zelf de handen uit de mouwen gaat steken, of dat je professionals inhuurt om het werk voor jou te doen. We hebben je de beste tips gegeven om je te laten inspireren, te budgetteren en je badkamer van een hoge afwerkingsgraad te voorzien.

De beste tips voor jouw badkamerrenovatie

Na al dat harde werk is het eindelijk zover: een prachtige nieuwe badkamer!

Op zoek naar een badkamer met uitstraling?


Wij geven gratis advies en helpen jou de juiste keuzes maken voor een badkamer waarin je je thuis voelt.


Contacteer ons